Baner

BANJALUKA – Predsednica Udruženja “Majke Srebrenice i Žepe” Munira Subašić je na današnjoj komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici poručila onima koji su počinili genocid da će uvek biti proganjani.

“Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati, uvek će biti neko ko će vas ganjati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite – ne postoji mesto gdje se možete sakriti, a da vas mi ne možemo pronaći”, istakla je Subašić.

Ona je poslala poruku i onima koji negiraju genocid, navodeći da nikada neće uspeti u svojoj nameri, jer se majke Srebrenice “nikada neće umoriti”.

Subašić je pozvala Savet za primenu mira u BiH (PIC) da donese Zakon o negiranju genocida u BiH.

“Time ćete poraziti ratne huškače i zaštiti nasledje koje ste nam ostavili, a to je Dejton. Zar ćete dozvoliti da na svaki naš pokušaj da donesemo zakon, Rusija stavlja veto kao što je UN-u”, navela je ona.

Poslala je i poruku političarima u BiH i regiji.

“Gradite mir, gradite poštovanje i poverenje, budite primer, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira”, naglasila je Subašić.

Pozvala je Srbiju da izruči osobe optužene za ratne zločine, koji se, kako je navela, kriju tamo, a sumnjiče se za činjenje genocida.

“Samo tako će se opravdati da nisu projektovali i planirali genocid i rat u BiH. Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji, jer daje utočište zločincima u Srbiji, štaviše, nagradjuje ih”, kazala je Subašić.

Pozvala je i pravosudje u BiH da nastavi tamo gde je stao Haški tribunal.U Memorijalnom centru Potočari danas se obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

indeksonline.rs/Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here