BEOGRAD – Epidemiolog Predrag Kon oglasio se danas na društvenim mrežama povodom tzv. “Konovog koeficijenta”, za koji kaže da pojedini novinari koriste kao metod izračunavanja odnosa broja testiranih i PCR pozitivnih, i istakao da takav koeficijent ne postoji.

“Odnos PCR pozitivnih u odnosu na broj testiranih ovom metodom ima smisla koristiti kao pokazatelj intenziteta aktivnosti virusa Sars 2 CoV samo ukoliko su brojevi koji se koriste precizni. To bi značilo da se koriste brojevi onih koji se prvi put javljaju na pregled sa sumnjom na kovid-19 i broj među njima onih koji su PCR pozitivni. To svakako nije odnos među brojevima ukupno testiranih i testiranjem objavljivanih kao pozitivnih”, napisao je Kon na svom Fejsbuk profilu.

Kako se to, dodaje, predstavlja preko novinara kao “Konov koeficijent”, tako nešto objektivno, ističe Kon, ne postoji kao ozbiljan pokazatelj.

“Objašnjenje da je odnos pozitivnih u odnosu na broj testiranih važan dao sam u samom početku pandemije u uslovima suženog testiranja kada je to bilo orijentaciono vrlo značajno”, navodi Kon.

U redovnim izveštajima GŽJZ daju se, kaže, vrlo precizno podaci o broju pozitivnih PCR testiranih pacijenata koji su dijagnostikovani kao sumnja na kovid, odnosno prvih pregleda i to, ističe Kon, nema veze sa izmišljenim “Konovim koeficijentom” i ima značaj kao pokazatelj aktivnosti virusa.

indeksonline.rs