BEOGRAD – Nacionalna služba za zapošljavanje proslavlja 99 godina postojanja, a ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević tim povodom je izjavila da se očekuje da do kraja januara sledeće godine bude usvojena Strategija zapošljavanja za period 2021-2026. godine.

Kisić Tepavčević je na obeležavanju jubileja Nacionalne službe za zapošljavanje, navela da je glavni cilj tog strateškog dokumenta omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti.

Ministarka je istakla da će u Strategiji posebna pažnja biti usmerena na kategorije teže zapošljivih lica, među kojima su mladi, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći, Romi.

Prema njenim rečima, Nacionalna služba za zapošljavanje i pored brojnih teškoća ove godine je ostvarila gotovo sve ciljeve u realizaciji politike zapošljavanja.

“Spremnost Nacionalne službe sa podrškom kompletne države je sigurno naša velika snaga koja će nam omogućiti da realizujemo ciljeve i naredne godine, koja svakako neće biti laka”, rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o izazovima koje je ove godine izazvala pandemija virusa korona, Kisić Tepavčević je navela da je Vlada Srbije od početka pandemije Kovid 19 bila fokusirana na očuvanje stabilnosti privrednog i ekonomskog sistema, kao i da su svi dosadašnji parametri pokazali da se naša zemlja mnogo bolje suočila sa izazovima nego bogatije zemlje.

“Što se politike zapošljavanja tiče, ostvaren je cilj da u ovoj godini stopa nezaposlenosti bude ispod 10 odsto, što je izuzetno veliki uspeh“, rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da izazovi koje je sa sobom donela epidemija Kovid 19 odavno nisu samo zdravstvenog karaktera, već imaju i socijalni i ekonomski karakter.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je merama Vlade Srbije u vreme epidemije Kovid 19 obezbeđena značajna ekonomska stabilnost.

Martinović je dodao da je stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu 2020. godine devet odsto, što je manje u odnosu na isti kvartal prošle godine, kao i da je broj lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nikad manji.

indeksonline.rs