BEOGRAD – Urušavanje nepoverenja javnosti u medije ubrazano je s pandemijom virusa korona i postalo je jasno koliko su za javni interes važne pouzdane i relevantne informacije, saopštio je tim Istinomera povodom današnjeg Medjunarodnog dana provere činjenica.

“Samo u okviru Coronavirus Facts alijanse koju je osnovala Medjunarodna mreža fekt-čekera, koju čini 100 organizacija (uključujući i Istinomer), razotkriveno je više od 12 hiljada dezinformacija”, navodi se u saopštenju.

Istakli su i da su novinari Istinomera od početka pandemije proverili preko 200 izjava javnih zvaničnika i političara, kao i objava na društvenim mrežama kako bi čitaocima omogućili pristup proverenim i tačnim informacijama.

“Koliko je provera činjenica i borba protiv lažnih vesti i dezinformacija važna, a posebno u kriznoj situaciji kao što je pandemija praćena infodemijom, prepoznala je i norveška narodna poslanica Trine Skei Grande koja je Medjunarodnu mrežu fektčekera (IFCN) nominovala za Nobelovu nagradu za mir”, navedeno je u saopštenju.

indeksonline.rs/Beta