KAIRO – Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je održavanje sednice Saveta bezbednosti UN povodom situacije u istočnom Jerusalimu i sukoba Palestinaca sa izraelskom policijom u mesecu Ramazana.

“Zadužio sam palestinskog predstavnika u UN Rijada Masura da inicira sednicu SB UN kako bi bile donete relevantne odluke povodom situacije u Jerusalmu. Pozivam međunarodnu zajednicu da preuzme punu odgovornost i zaustavi agresiju protiv našeg naroda i naših svetinja”, poručio je Abas, prenosi TAŠ.

Abas je zadužio ministra spoljnih poslova Rijada Al Malikija da uputi apel Arapskoj ligi, Organizaciji za saradnju islamskih država i Savetu UN za ljudska prava da “preduzmu neophodne mere za odbranu Jerusalima i da zaštite Palestince i njihove svetinje”.

U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su 163 Palestinca i šest policajaca, a najviše povrđenih bilo je kod džamije Al Aksa, gde su Palestinci gađali kamenicama izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mescima i suzavcem, javio je ranije BBC.

Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je ranije AP.

indeksonline.rs/Tanjug