BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović očekuje da će srpska Agencija za lekove i medicinska sredstva pokrenuti proceduru kako bi se Fajzerova vakcina odobrila za starije od 12 godina.

Tiodorović je za Novosti rekao da je velika stvar odobrenje kojim je Evropska agencija za lekove odobrila korišćenje Fajzerove vakcine za decu od 12 do 16 godina.

“Ima već mesec i nešto dana kako smo očekivali ovu odluku. Ona je vrlo značajna, jer će imunizacijom moći da bude pokrivena grupa školaraca koji su potencijalno veliki prenosioci virusa”, naveo je Tiodorović.

On je podsetio da su vakcine Fajzera i AstraZeneke do sada mogle da se daju deci iznad 16 godina, a kineski Sinofarm i ruski Sputnjik V starijima od 18 godina.

“Znači, nama su adolescenti već pokriveni, a neki su se i vakcinisali ovih dana. Sada će moći da im se pridruže i mladi drugari, jer to je jedini mogući način da se virus korona dotuče”, poručio je Tiodorović.

On je naglasio da odobrenje Fajzerove vakcine ne znači da je ona obavezna.

“Odluku da li će je dete primiti vakcinu roditelji bi trebalo da donesu po savetu pedijatra, koji najbolje zna kakvog je zdravlja dete. Jer, pokazalo se da deca sa hroničnim oboljenjima mogu da razviju tešku kliničku sliku, pa i da dođe do fatalnog ishoda”, upozorio je Tiodorović.

indeksonline.rs

Prethodni tekstJEZIV PRIZOR: Osuđenik se ubio u zatvorskoj ćeliji u Sremskoj Mitovici
Sledeći tekstDo 6. juna radovi na auto-putu od Vrčina do Umčara