BEOGRAD – Rezulati prve faze programa “Moja prva plata” predstavljeni su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) gde je najavljen i novi ciklus ovog projekta čiji je cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da ;su mladi “osnovna pokretačka snaga jedne zemlje” i da se zbog toga obezbedjuju podsticaji za njihovo zapošljavanje.

“Rezultati istraživanja pokazuju da bi 90 odsto mladih osoba ovaj program i ovaj način zapošljavanja preporučilo svojim prijateljima, a 80 odsto svih mladih je zainteresaovano da nastavi radni angažman kod poslodavca kod kog je dobilo svoju prvu platu,” rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su to jasni pokazatelji da treba nastaviti sa programom.

Ona je dodala da je ovaj program obuhvatio 8.224 mladih.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da je osnovi cilj programa bio da se mladima pruži šansa jer “svaki poslodavac traži radno iskustvo”, što vodi do “začaranog kruga” pri prvom zaposlenju.

On je dodao da će dve trećine od 6.500 kompanija koje su uključene u program, zasposliti za stalno mlade koji su učestvovali u programu.

“Više od trećine kompanija je već tokom tog prvog perioda davalo neku dodatnu naknadu na iznos koji je Vlada obezbedila za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. Mi dogovaramo sa Vladom kako da u budućnosti ovaj program još bolje restruktuiramo i da i doprinos samih poslovdavaca bude kako treba,” rekao je Čadež.

Čadež je kazao da ovaj program pokazuje da su mladi uspešni i da, iako nemaju radno iskustvo, brzo uče i da će se u većini slučajeva i zaposliti.

Do sredine juna ove godine preko ovog programa zaposlelno je 576 mladih.

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbedjena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara.

Za prvi ciklus programa “Moja prva plata” opredeljene su ukupno dve milijarde dinara iz budžeta Srbije.

Program Vlade Srbije “Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i PKS.

indeksonline.rs/Beta

Prethodni tekstNa sledećoj sednici Skupštine Srbije izbor Zagorke Dolovac za javnog tužioca
Sledeći tekstVučić: Znam da ne može da se živi sa 300 evra, ali može bolje nego sa 159 pre devet godina