LjUBLjANA – Učiteljici osnovne škole u Mariboru uručeno je rešenje o prestanku radnog odnosa jer je odbijala da se testira ili vakciniše protiv kovida-19, što je prvi takav slučaj nakon što je vlada zbog širenja virusa pooštrila protivepidemijske mere, pišu danas slovenački mediji.

Učiteljici je od početka školske godine bilo privremeno zabranjen rad jer je odbijala da se jednom nedeljno testira i nosi masku u učionici, što je obaveza koju je propisalo Ministarstvo obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz.

Na rešenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku dve nedelje.

Mediji prenose da je učiteljica aktivno delovala u antivakserskoj grupi koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da prestane „propaganda” vladine kampanje za vakcinaciju, a u videu na Fejsbuku nagovarala je roditelje da ne šalju decu u „režimsku i fašističku školu”, prenosi Hina.

Direktorka škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list „Večer” da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza, s obzirom na to da je odbijala da nosi masku u zatvorenom prostoru i nije ispunjavala tzv PCT uslov (preboleli, cepljeni, testirani) koji važi za zaposlene u školi da bi mogli da rade.

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je danas da PCT uslov koji je restrikcijama odredila vlada već „daje rezultat” jer je poslednjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

indeksonline.rs/politika.rs

Prethodni tekstSajam sporta u znaku WA BELGRADE22
Sledeći tekstVOJSKA SRBIJE NA JARINJU! Sa druge strane stigao KFOR