BEOGRAD – Pred devojčicama u Srbiji su razni izazovi uzrokovani rodnim stereotipima i predrasudama, ali one kroz život treba da koračaju hrabro i odlučno, vođene snovima i ciljevima, poručila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je povodom Međunarodnog dana devojčica koji se obeležava danas, poslala poruku svim mladim ženama da ne dozvole da ih bilo ko ubedi da su manje vredne ili sposobne, samo zato što su devojčice.

“Učite, školujte se i znanjem i veštinama preskočite svaku prepreku. Neka vas današnji dan posebno podseti na to koliko ste jake i sposobne za najviše rezultate, do kojih ćete doći vrednim radom”, poručila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla i da se devojčice, “iako u većem procentu upisuju i završavaju fakultete”, kao mlade suočavaju sa diskriminacijom, vršnjačkim nasiljem, ranim i dečjim brakovima…

Istakla je da je zadatak svih nas da ta uvrežena shvatanja menjamo i da svakoj devojčici, kao i svakom dečaku, omogućimo jednake uslove da se obrazuju, razvijaju i odrastaju oslobođeni stereotipa i nametnutih rodnih uloga.

Odlukom UN, Međunarodni dan devojčica obeležava se od 2012. godine svakog 11. oktobra.

indeksonline.rs/Tanjug