NIŠ – Borba protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije, izjavila je danas u Nišu državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, poručujući da broj femicida u našoj zemlji nije zanemarljiv.

Ona je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava istakla da su u proteklom periodu učinjeni značajni pomaci u sprečavanju i zaštiti od rodno zasnovanog nasilja i dodala da se očekuje usvajanje Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za period 2021-2025. godine.

“Ovim strateškim dokumentom jačaju se kapaciteti i institucija i organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele nasilje, poboljšavajući koordinaciju ključnih aktera i podižući nivo svesti građana”, poručila je Božović na tribini u Nišu pod nazivom “Isključi nasilje, uključi prevenciju”.

Međutim, rekla je da je nasilje u Srbiji još uvek široko rasprostranjeno i da su žene dominantne žrtve nasilja u porodici i u partnerskim odnosima, kao i da broj femicida nije zanemarljiv.

“Riziku od rodno zasnovanog nasilja posebno su izložene žene iz osetljivih društvenih grupa, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene sa sela, samohrane majke, migrantkinje, žene drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta”, rekla je Božović, saopštilo Ministarstvo.

Kako je navela, usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici uvedene su hitne mere zaštite i na “jedinstven način regulisano je postupanje državnih organa na planu sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici”.

Božović je naglasila da važnu ulogu u procesu zaštite od nasilja imaju centri za socijalni rad, kao i da je Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici uloga centra proširena.

“Doneto je Uputstvo o realizaciji obaveze Centara za socijalni rad u primeni ovog Zakona, a izdat je i poseban nalog svim centrima o standardima procedure i rada u reagovanju na pojavu nasilja u porodici i organizovanju zaštite žrtava”, rekla je Božović.

Ona je poručila da resorno ministarstvo podržava unapređenje usluga u zajednici preko mehanizma namenskih transfera koji se dodeljuju jedinicama lokalnih samouprava, koje usmeravaju sredstva ka pružaocima usluga na svojoj teritoriji, navodeći da je u ovoj godini opredeljeno 556 miliona dinara.

“Deo ovih sredstava usmeren je i za podršku žrtvama nasilja u porodici i partnerskim odnosima”, dodala je Božović.

U našoj zemlji postoji sedam licenciranih pružalaca usluge prihvatilišta za žrtve nasilja i 10 licenciranih pružalaca usluge SOS telefona za žene žrtve nasilja, navela je državna sekretarka Ministarstva za rad.

indeksonline.rs/Tanjug