BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je roditeljski dodatak povećan sa 100.000 na 300.000 dinara.

Kako je saopšteno iz vlade, dodatak se isplaćuje jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rodjeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Cilj izmena i dopuna jeste poboljšanje uslova za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba, podsticaja radjanja dece i pružanja podrške materijalno ugroženim porodicama, porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju, decom sa invaliditetom, kao i deci bez roditeljskog staranja.

“Druga nova mera populacione politike je novo pravo koje je definisano pod nazivom pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rodjenja deteta”, navodi se u saopštenju i precizira da pravo stiču majke za dete rodjeno 1. januara 2022. godine i kasnije, pod uslovom da je državljanin Srbije i da ima prebivalište u Srbiji, kao i da prvi put stiče u svojinu porodično-stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rodjeno na teritoriji Republike Srbije i/ili je državljanin Republike Srbije.

“Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta”, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je i rešenje o prestanku mandata direktora policije Vladimira Rebića.

Članovi vlade na današnjoj sednici usvojili su i Zaključak o saglasnosti da ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja najboljih 200 diplomaca medicinskih fakulteta i 500 diplomaca srednjih medicinskih škola u zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Vlada na taj način, kako se navodi, podržava najuspešnije studente koji su svojim radom, znanjem i trudom postigli izuzetne naučne i akademske rezultate i omogućava im da nastave svoje usavršavanje u oblastima medicine u okviru državnog sistema zdravstvene zaštite, kao i da doprinese popravljanju starosne strukture kadrova u zdravstvenim ustanovama.

Na sednici je usvojen Zaključak o preporukama visokoškolskim ustanovama u vezi sa studentima koji su postali roditelji i sprečeni su da prate nastavu, izvršavaju predispitne obaveze i polažu ispite.

“U cilju podsticanja nataliteta i motivaciju studenata da se opredele za radjanje dece, vlada Srbije preporučila je mere visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Srbija, a koje se odnose na uslove za upis u narednu godinu studija, broj i termine ispitnih rokova, postupak mirovanja prava i produžetka roka za završetak studija”, navodi se.

Vlada je usvojila i Zaključak o saglasnosti da se prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv korona virusa, koje izdaju nadležni organi ili ustanove Kube i Mauritanije i dozvoli ulazak u Srbiju osobama koja poseduju potvrde koje izdaju nadležni organi ili ustanove tih država bez negativnog PCR ili antigenskog testa.

“Navedena odluka o reciprocitetu odnosi se na vakcine AstraZeneka, Sinofarm, Fajzer Biontek, Jansen, Moderna, Sinovak i Kovišild”, navodi se u saopštenju vlade Srbije.

Beta