BEOGRAD – Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan i član spoljnopolitičkog odbora, Adis Ahmetović, saopštio je danas posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da put Srbije mora da bude evropski, a da je pristupanje EU moguće uz prethodnu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ahmetović je u saopštenju naveo da je razgovor sa Vučićem trajao 45 minuta i da je razgovarano o bliskim bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i pristupnoj perspektivi Srbije.

“Bilateralni odnosi Nemačke i Srbije su i dalje tesni i puni poverenja. Srbija je proteklih godina ostvarila veliki ekonomski napredak i postala mesto nauke. Time je ta zemlja važan motor celog regiona“, podvukao je Ahmetović.

On je istakao da to sa sobom donosi odgovornost i očekivanja.

Srbija, prema njegovim rečima, ima veliki i važan zadatak, da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradnji mostova razumevanja, ili ih podrži.

Pored evropske integracije su saradnja sa susedima i regionalna stabilnost, podsetio je, važni stubovi stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

“Želim Srbiju da podržim u tim naporima. Veoma sam zainteresovan za daljim tesnim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, koji bi bili održivi i izgrađeni na poverenju. Na vrhu agende nalazi se i dalja evropska integracija i verodostojna evrpska perpsketiva“, podvukao je Ahmetović.

On je podsetio da u to spada i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Samo kada ta normalizacija bude rešena moguće je u perspektivi pristupanje EU Srbije i Kosova“, naglasio je Ahmetović.

Ahmetović će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima Roma, spoljnopolitičkog i odbora za evropsku integraciju Skupštine Srbije, kao i sa predstavnicima opozicije.

Posle posete Srbiji Ahmetović će otputovati u Bosnu i Hercegovinu.

Tanjug