PODGORICA – Skupština Crne Gore danas nije raspravljala o smeni potpredsednika vlade Dritana Abazović, jer su poslanici odbili da razmotraju predlog koji je podneo premijer Zdravko Krivokapić.

Od 75 prisutnih poslanika, za predlog da se raspravlja o smeni Abazovića glasalo je 20, njih 46 je bilo uzdržano, dok je 11 bilo protiv, pa je Skupština završila rad za manje od pet minuta.

Krivokapić je tražio smenu Abazovića nakon što je njegova koalicija zajedno s opozicijom, podnela Skupštini inicijativu za glasanje o nepoverenju Vladi.

Premijer je optužio Abazovića za “nekorektnost” i “rušenje Vlade” i tražio od Skupštine da ga razrešI dužnosti.

Skupština će sutra na dve odvojene sednice raspravljati o skraćenju mandata parlamentu i o smeni vlade premijera Krivokapića. Te sednice bi mogle biti uvod u rasplet višemesečne političke krize u Crnoj Gori.

Skupština bi najpre trebalo da se izjasni o inicijativi Krivokapića za skraćenje mandata, ali ta inicijativa u ovom trenutku nema podršku većine u Skupštini, pa je izvesniji pad vlade.

Smenu vlade tražili su poslanici okupljeni oko Abazovićevog saveza “Crno na bijelo”, te celokupna opozicija, uključujući najveću opozicionu partiju Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Djukanovića.

Oni smatraju da Krivokapić “direktno ugrožava reforme” i “napredak” Crne Gore ka EU, da “ne poštuje Ustav, zakone, Skupštinu”, te da je u prethodnom periodu “ugrozio i otežao saradnju izmedju zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji”.

Većina stranka koje su stale iza inicijative o smeni vlade načelno podržavaju koncept manjinske vlade kao prelazno rešenje za izlazak iz političke krize, a koju je ponudio Abazovićev savez “Crno na bijelo”.

Abazović je uoči sutrašnjeg glasanja kazao da očekuje da će biti izglasano nepoverenje aktuelnoj vladi i poručio da je cilj takve inicijatice “deblokada evropskog puta.”

Abazović je novinarima u Skupštini Crne Gore kazao da ima više opcija kako treba da izgleda sledeća vlada i dodao da je rešenje i vanredni izbori.

Beta