BERLIN – Nemački nezavisni savetodavni panel za vakcinaciju saopštio je danas da preporučuje drugu buster vakcinu za osobe starije od 70 godina, kao i ostalim koji su pod visokim rizikom od kovida-19.

U nacrtu preporuka, panel je takodje preporučio dodatnu buster dozu za korisnike staračkih domova, osobe sa slabim imunim sistemom od pet godina na dalje i zaposlenim u medicinskim ustanovama i domovima za stare.

Panel je naveo da riskantne grupe stanovnika treba da dobiju dodatnu buster dozu najranije tri meseca posle prvog bustera, a osoblje u zdravdstvenom sektoru, šest meseci posle prvog bustera.

Kako se navodi, podaci pokazuju da zaštita koju pruža prvi buster protiv sada dominantnog omikron soja virusa slabi posle prvih nekoliko meseci, posebno medju visoko rizičnim grupama.

Panel poznat po nemačkoj skraćenici STIKO, naveo je da ne preporučuje dodatni buster za osobe koje su se zarazile od kovida-19 posle prvog bustera.

Zvanični podaci pokazuju da je najmanje 53,6 odsto nemačkog stanovništva dobilo dodatnu dozu vakcine. Ukupno je 74,2 odsto primilo punu prvu rundu vakcinacija a 75,9 odsto je dobilo najmanje jednu dozu.

Program vakcinacije u Nemačkoj znatno je usporio od Božića posle skoka broja vakcinisanih u decembru kada je bila velka potražnja za buster dozama vakcine.

Panel je takodje preporučio odobrenje Novavaks vakcine za osobe starije od 18 godina. Zvaničnici se nadaju da bi Novavaks (Novavax) preparat koji koristi konvencionalniju tehnologiju od informacione RNK tehnologije korišćene u većini vakcina raspoloživih u Nemačkoj, mogao da ubedi neke ljude koji oklevaju da se vakcinišu.

Beta