MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je došlo do priznavanja samoproglašenih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR) jer Sporazum iz Minska više ne postoji, kao i da Rusija vise nije mogla da toleriše ””genocid”” nad ljudima koji žive na tim teritorijama.

Kako prenosi TAS S, ruski predsednik je naveo da je Kijev javno stavio do znanja da neće implementirati Sporazum iz Minska.

Putin je novinarima rekao da pod tim uslovima Rusija ””nije mogla više da toleriše genocid”” nad narodom u Donbasu, preneo je TAS S.

“Zato je Rusija morala da prizna republiku Donbas. Oni neće da implementiraju (sporazum) – šta ima više da se priča? Vodeći ukrajinski zvaničnici su to rekli javno. Šta da ocekujemo onda? Da čekamo da nastave da pate ti ljudi, da se odvija genocid nad blizu četiri miliona ljudi koji žive na tim teritorijama? Nije više bilo moguće gledati to, niti tolerisati”, naglasio je Putin.

On je rekao da će vojno pomoći narodu iz Donbasa.

“Mi smo u ponedeljak potpisali sporazume i sa Donjeckom Narodnom Republikom i sa Luganskom Narodnom Republikom. Postoje relevantne klauzule koje govore da ćemo tim republikama pružiti odgovarajuću pomoć, uključujući i vojnu pomoć. Pošto tamo postoji sukob, ovom odlukom, jasno stavljamo do znanja da, ako bude potrebno, nameravamo da ispunimo svoje obaveze”, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao ruski predsednik, Moskva je osam godina bila zainteresovana za poštovanje Sporazuma iz Minska, koji je, kako je rekao, rezultat kompromisa.

On je naglasio da je Moskva bila prinuđena da donese ovu odluku, jer Evropa nije bila u stanju da natera Kijev da se pridržava odredbi iz sporazuma, koji su poništeni mnogo pre priznavanja suvereniteta samoproglašenih republika.

“Da li je moguće i potrebno probleme rešavati silom i pritom ostati na strani dobra? I zašto mislite da dobro uvek treba da bude nemoćno? Ne mislim tako. Mislim da samo dobro podrazumeva sposobnost da se odbrani. Od toga ćemo poći”, rekao je ruski lider.

indeksonline.rs/Tanjug