BERLIN – Svet je ušao u “novu eru” sa ruskom invazijom Ukrajine, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc na vanrednoj sednici Bundestaga.

“Sa invazijom Ukrajine ušli smo u novu eru. U Ukrajini ljudi ne brane samo svoju domovinu oni se bore za slobodu i za svoju demokratiju, za vrednosti koje delimo sa njima, rekao je Šolc.

Nemački kancelar je rekao da je otvoren za razgovore sa Rusijom uprkos invazije Ukrajine, dok je istovremeno zapretio novim zapadnim sankcijama protiv Moskve. ;

“Ne odbijamo da razgovaramo sa Rusijom. Čak i u ovoj ekstremnoj situaciji, dužnost je diplomatije da održi otvorenim kanale za razgovre”, rekao je on u Bundestagu. ;

On je medjutim upozorio da Zapad ostavlja sebi pravo da uvede nove sankcije Moskvi posle dva paketa sankcija uvedenih za nekoliko dana.

Nemačka će posle ruske invazije Ukrajini povećati svoje izdvajanje za vojsku da dostigne više od dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje, što je više nego što traži NATO, rekao je Šolc. ;

Nemačka će deblokirati dodatnih 100 milijardi evra da modernizuje vojsku, čime će se potrošnja za vojsku povećati iznad dva odsto BDP-a.

“Od sada ćemo, iz godine u godinu uložiti više od dva odsto našeg bruto domaćeg proizvoda u našu odbranu”, rekao je u donjem domu Parlamenta.

indeksonline.rs/Beta