JERUSALIM – Palestinci su rano jutros bacali kamenice i izraelska policija je ispaljivala gumene metke na muslimansko svetilištu u Jerusalimu, koje je poprište čestih sukoba u proteklim nedeljama.

Policija je navele da su Palestinci u džamiji Al Aksa počeli da bacaju kamenice i petarde u zoru u pravcu dobro čuvane kapije koja vodi do Zida plača, najsvetijeg mesta na kome Jevreji mogu da se mole.

Potom su policajci ušli u kompleks džamije i počeli da ispaljuju gumene metke.

Nasilje je prestalo sat kasnije posle intervencije drugih Palestinaca koji su ubedili izgrednike i policajce da se povuku.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je više od 40 ljudi ranjeno i da je 22 prebačeno u bolnicu.

Kako je navedeno, izraelska policija je sprečila da hitnu pomoć udje na svetilište za vreme sukoba i jedan bolničar je pretučen.

Policija nije odmah odgovorila na zahtev da komentariše incident, ali je u saopštenju navela da je uhapšeno troje ljudi.

Džamija Al Aksa je trća po značaju u islamu, a podignuta je na vrhu brda, najsvetijem za Jevreje koje oni zovu Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi.

To mesto je često poprište izraelsko-palestinskog sukoba.

U proteklim neeljama izraelska policija i Palestinci su se tu sukobljavali više puta i izraelske vlasti optužuju islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, za huškanje na nasilje i tvrde da su bezbednosne snage bile primorane da intervenišu.

Palestinci, medjutim, ukazuju da je prisustvo izraelske policije na tom mestu i redovne posete sve većeg broja nacionalista i religioznih evreja kršenje decenijama starog neformalnog sporazuma o upravljanju svetilištem.

Posete su zabranjene prošle nedelje tokom deset poslednjih dana svetog muslimanskog meseca posta Ramazana.

Očekuje se da danas tradiconalnim molitvma petkom u podne prisustvuje desetine hiljada muslimana.

Početkom ove nedelje oko 250.000 vernika, kako se procenjuje, se okupilo na tom mestu za Lajlat al Kadr (Laylat al- Qadr), noć molitvi koja označava kulminaciju Ramazana, a izveštaja o nasilju nije bilo.

indeksonline.rs/Beta