BEOGRAD – Sedam osoba je uhapšeno u nastavku policijske akcije “Gnev”, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina, čime su protivpravno prisvojili 184,7 miliona dinara, saopšteno je danas iz MUP-a.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su S.Ć. (44), Z. B. (50), D. B. (32), V.B. (29), R.D. (68), M. D. (37), N. G. (54), dok se za jednom osobom traga. S.Ć. i N.G. se terete i za zelenaštvo, a Z.B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Kako se navodi u saopštenju, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (63) i V.D. (40) koji se nalaze u pritvoru, zbog sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su gradjanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184,7 miliona dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111,4 miliona dinara.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 972.000‬‬ evra.

Osumnjičenima je odredjeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

indeksonline.rs/Beta