BEOGRAD – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će ove godine biti “blagog povećanja” budžetskih mesta na fakultetima u Srbiji, ali da ne očekuje “dramatična povećanja školarina”.

“To je ono što je moguće sprovesti u delo. Što se visine školarine tiče, tu važi princip autonomije i svaka visokoškolska ustanova ima prostora da poveća školarine, ali ne očekujem nikakva dramatična povećanja, jer je u interesu svih da imaju što više studenata”, rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Ministar je objasnio da će biti 18.098 budžetskih mesta na osnovnim studijama, više od 6.000 za master studije i 785 mesta za doktorske.

Ružić je kazao i da se završni ispiti u osnovnim školama održavaju 26, 27. i 28. juna, a da ima mesta za 76.008 srednjoškolaca od čega je četvrtina u gimnazijama.

“Broj mesta varira, za nijansu se podiže, ali je sličan kao i prethodnih godina, a svake godine oko 66.000 djaka završi srednju školu”, rekao je on.

Naglasio je i da su prijemni ispiti za specijalna odeljenja i za nadarenu decu već obavljeni i da se prijavilo više od 6.000 djaka za oko 5.000 slobodnih mesta i dodao da je velika zainteresovanost za bilingvalna (dvojezina) odeljenja na engleskom i francuskom jeziku.

indeksonline.rs/Beta