U Istanbulu je svečano otvorena 6. po redu Generalna skupština Unije opština turkijskog svijeta. Otvorio je i prisutnima se obratio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Tom velikom i značajnom događaju prisustvuju gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegov pomoćnik zadužen za međunarodne odnose, Tarik Rupić.

Nakon svečanosti u Istanbulu na kojoj se obratio i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, radni dio događaja seli se u Bursu gdje će se razgovarati o gorućim pitanjima, ali i o razvoju lokalnih samouprava i produbljivanju saradnje među opštinama, članicama Unije opština turkijskog svijeta. Događaju prisustvuju i gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac i njegov saradnik zadužen za međunarodnu saradnju i odnose, Tarik Rupić. Za Radio televiziju Novi Pazar istakli su da je ogroman značaj saradnje između opština koje okuplja Unija, te kako aktuelne krize čine i ukazuju na to da su ovakve organizacije vrlo važne.

Na marginama Generalne skupštine Unije opština turkijskog svijeta, Biševac i Rupić susreli su se i razgovarali sa mnogim delegacijama. U razgovoru sa gradonačelnikom Konje, koji je i predsjedavajući Skupštine Unije opština turkijskog sveta, bilo je riječi o budućim projektima, ali i prilika da se gradonačelniku i bratskom narodu Konje uputi zahvalnost za projekte koji su realizovani u minulom periodu, posebno pomoći i donacijama u oblasti medicine.

Sa predstavnicima opština iz Bosne i Hercegovine koji prisustvuju Generalnoj skupštini Unije opština turkijskog sveta, razgovaralo se o primjerima dobre prakse i mogućoj saradnji i susretima u narednom periodu.

Unija opština turkijskog svijeta osnovana je 12. novembra 2003. godine. Unija okuplja najmanje 1.179 opština članica iz 30 država, provodi niz programa i projekata s ciljem razvoja saradnje između lokalnih samouprava u prijateljskim zemljama na geografskom području koje se proteže od Balkana do Kavkaza i centralne Azije.

rtvnp