PODGORICA – Premijer Dritan Abazović izjavio je danas da nije dezinformisao javnost kada je rekao da je dezinformacija da će Temeljni ugovor biti potpisan 3. avgusta, navodeći da on tada (31.jula) nije imao tu informaciju.

“Temeljni ugovor nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je ovaj dokument potpisan bez najave.

Kazao je da nisu bili pozvani mediji, te da je takva bila odluka vlade.

“O temeljnom ugovoru se priča 10 godina, a u poslednjih 20 – 30 dana baš intenzivno. Više od 25 puta se reklo da će biti potpisan, kao i da će biti tokom avgusta. Ja sam rekao da će biti uskoro, a ministar pravde Marko Kovač noć pre potpisivanja je kazao da će to biti u prvoj polovini avgusta i sad neko kaže, mi smo iznenadjeni”, naveo je Abazović.

Oni su, dodaje, izabrali formu u razgovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Oni su hteli zbog ukupne klime, da ih ne bi neko uvlačio u neke političke igre, rekli da izmedju dve varijante, da sve bude na zajedničkoj konferenciji ili da se uradi u državnoj rezidenciji tiho, pitali su mogu li da imaju njihov medijski tim i mi smo rekli da može”, rekao je Abazović.

Patrijarh SPC Porfirije je, prema njegovim rečima, bio u Hrvatskoj.

“Rekli smo da jave, desilo se da bude baš 3. avgusta i u čemu je problem? Fino je rečeno da će biti u prvoj polovini avgusta. Lično sam mislio da će biti 6. u subotu, a patrijarh dolazi 14. avgusta”, naveo je Abazović.

To ;što je, prema njegovim rečima, “neko hteo sukobe, da baci senku na čin koji je svečan, pa su mu planovi poremećeni”, zbog toga je “vrlo zadovoljan i srećan”.

Abazović je juče u Vili Gorica u Podgorici potpisao Temelji ugovor sa SPC.

indeksonline.rs/Beta