BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas povodom godišnjice početka hrvatske vojno-policijske operacije Oluja da je to dan koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti dok je u Republici Srpskoj i Srbiji to dan žalosti, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Za neke je avgust mesec svetkovina i nacionalno slavlje, za srpski narod je to mesec sećanja na patnju i mučeništvo, na dane u kojima su naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske, rekao je Selaković.”Zločinačka operacija ‘Oluja’ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu, naveo je Selaković.

Ukazao je da je oko četvrt miliona Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine tog avgusta 1995. na kraju završilo u Republici Srpskoj i Srbiji, koje će, kako je rekao, ; “doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba i Krajišnika”. ;

“U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – i tako će i ostati, jer zaborav ne zalečuje, već rađa nove rane”, rekao je Selaković.

“Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja ‘Oluje’ i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga”, rekao je Selaković.

On je rekao da, sećajući se žrtava ‘Oluje’, spaljenih kuća i opustelih gradova i sela, danas ceo srpski narod pušta suzu, zavetujući se na praštanje, ali ne i zaborav i poručuje svima da novih ‘Oluja’ nikada i nigde više neće biti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti.

Beta