BEOGRAD – Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2022. godinu, Kosovo će do kraja veka izgubiti 50 odsto svoje populacije.

Prema istom izvoru, očekuje se da će Letonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Kosovo, Jermenija, Severna Makedonija i Poljska izgubiti izmedju 40 i 50 odsto svog stanovništva do kraja veka, prenosi Kosovo-onlajn pisanje prištinskih medija.

“Analiza stanja stanovništva potvrdila je da je Bosna i Hercegovina zemlja s najnižom stopom nataliteta u svetu (1,25), visokim nivoom migracija i starenja stanovništva, kao i duboko ukorenjenom rodnom nejednakošću. Do 2070. ovakvi demografski trendovi i nejednakosti dovešće do smanjenja ukupnog stanovništva za preko 50 odsto, dok će se demografska struktura nagnuti prema starijoj populaciji”, objasnio je predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Bosni i Hercegovini Džon Kenedi Mosoti.

Naglasio je da će “sektori koji su ključni za društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao što su obrazovanje, zdravstvo i socijalna zaštita, biti u ozbiljnoj opasnosti da propadnu, dok će se tržište rada suočiti s nedostatkom kvalifikovanih radnika i stručnjaka”.

indeksonline.rs/Beta