MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od Drugog svetskog rata i upozorio Zapad da će Moskva odgovoriti snagom svog ogromnog vojnog arsenala, ako nastavi sa, kako je rekao, “nuklearnom ucenom”, prenosi Rojters.

“Oni koji pokušavaju da ucene Rusiju nuklearnim oružjem treba da znaju da ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu”, poručio je Putin u obraćanju naciji, navodi agencija RIA Novosti.

On je poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO.

“Imamo oružje modernije od onog koje ima NATO i nećemo oklevati da ga upotrebimo ako naša teritorija bude ugrožena. Ne blefiram”, rekao je Putin.

On je u obraćanju naciji video porukom govorio o toku “specijalne vojne operacije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine i oslobađanja Donbasa”, navodi ruska agencija.

Putin je saopštio da cilj specijalne operacije ostaje „oslobođanje” regiona Donbasa u istočnoj Ukrajini i da “većina ljudi u regionima pod ruskom kontrolom ne želi da njima vlada Kijev”.

Ruski predsednik je rekao da u Rusiji počinje delimična mobilizacija.

“U cilju zaštite naše otadžbine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osiguranje bezbednosti našeg naroda i naroda na oslobođenim teritorijama, smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji“, saopštio je Putin.

Tanjug