BEOGRAD – U oktobru se obeležava Mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane, a iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” ukazuju na značaj raznovrsne ishrane sa pravilno raspoređenim obrocima u toku dana.

Navode da kao posledica nepravilne ishrane nastaje gojaznost, koja može da bude praćena hipertenzijom, dijabetesom, kao i da može da dođe do povećanja holesterola i triglicerida u krvi.

Iz “Batuta” ukazuju da u cilju gubitka kilograma mnogi započinju sa tzv. brzim dijetama koje su kratkoročno delotvorne ali na duže staze mogu dovesti do zdravstvenih problema i tzv. “jo-jo” efekta.

“Po prestanku držanja ovakve dijete telesna masa se vraća na početnu vrednost, a vrlo često dolazi i do njenog povećanja. Dijetu treba držati pod nadzorom lekara koji na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza i dnevnog ritma pacijenta predlaže odgovarajući način ishrane”, navodi se u saopštenju.

Adekvatni saveti mogu se dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta “Batut”, u koje se dolazi sa zdravstvenim problemima koji su nastali kao posledica držanja “brzih dijeta”, a koji se mogu rešiti uz odgovarajući, individualni plan ishrane.

Tanjug