BEOGRAD – U nastavku sednice Skupšstine Srbije, na kojoj se danas raspravlja o Predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, poslanici vlasti i opozicije su tokom prepodneva razmenili oštre opaske i optužbe.

Spominjan je vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk i razmenjene su optužbe ko radi za njega, a šef poslaničke grupe “Aleksandar Vučić-zajedno možeemo sve” Milenko Jovanov kazao je da je Belivuk ima svoje zastupnike u parlamentu, ali i u medijima.

Poslanik poslaničke grupe “Moramo” Nebojša Cakić, koji dolazi iz Leskovca, kazao je da aktuela vlast ništa nije uradila za razvoj juga Srbije i istakao da su “mnogo više uništili jug Srbije nego ovi koji su bili”,

Odgovarajući na njegove primedbe, šef poslaničke grupe SNS Jovanov je kazao da to nije tačno i naveo da niko više nije ulagao u jug Srbije, što govori i činjenica da vladajuća stranka na jugu ima najveću podršku.

Jovanov je dodao da su sve fabrike do nedavno bile zatvorene na jugu Srbije, sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je rekao, nije to doveo u red.

“Sve što radi na jugu Srbije, Vučić je otvorio”, rekao je Jovanov.

Replicirao mu je Cakić, koji je optužio vladajuću stranku da je, kako tvrdi, “uhapsila Belivuka, ne zato što su hteli, nego zato što su iz inostranstva došli kriptovani i dešifrovani razgovori, pa su to zbog njih uradili”.

Odgovarajući na optužbe Cakića, Jovanov je kazao da želi da obavesti javnost da je dato “milion evra tih krvavih para i podeljeno za odbranu Veljka Belivuka”.

“Ona ima nekoliko segmenata. Jedan je politički, jedan medijski i jedan pravni. Pravni zna se ko radi, a medisjki i politički, to danas imamo priliku da vidimo”, rekao je Jovanov.

On je kazao da ne veruje da oni koji spominju Belivuka ne čine to slučajno.

“Ima vas dovoljno, ne za jednu, nego za nekoliko poslaničkih grupa i da budete šef poslaničke grupe Veljno Belivuk/koljemo po kućama. Pristajalo bi vam”, rekao je Jovanov.

Odgovarajući na optužbe da je vlast morala da uhapsi Belivuka po nalogu iz inostranstva, Jovanov je kazao da su neki iz opozicije ti koji slušaju naloge iz inostranstva.

“Vi dobijate naloge iz inostanstva, Stojite mirno pred Violom fon Kramon, kao da je došao oficir garde. Stojite mirno i pitate – šta treba da uradimo danas, razumem i nije mi teško!To vam je jedino razumevanje”, kazao je Jovanov.

Razmenjene su i oštre reči između poslanika Demoksratske stranke Borislava Novakovića koji je kritikovao predlog da nova vlada ima 25 resora i ocenio da je to vlada koja ne brine o potrebama građana i da se u parlamentu ne raspravlja o onome što zanima građane, a njih zanima kako će da prežive, već da se priča o tome ko je jači – Rusija ili Amerika.

On se osvrnuo i na privođenje aktivista na Šodrošu juče.

Poslanici SNS Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Marković su mu odgovorili da on nije neko ko može da priča o prekršajima bilo čijim, jer, kako su rekli, juče nije bio na sednici, te da je poznat po tome da bude na drugom mestu dok su zasedanja.

Pilja i Marković su podsetili da je Novaković, kada usvojen Zakon o radu 2011. godine, bio u Solunu, a računalo se da je glasao za taj zakon i naglasili kako zbog toga nosi nadimak “Bora Solunac”.

Ðorđe Milićević iz poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije zamolio je posalnike da se vrate na raspravu o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Poslanik Ujedinjenih Vladimir Obradović, govoreći o izmenama i dopunama zakona, ocenio je da je dobro da su odvojeni nauka i prosveta, te da je pogrešno, što je, kako je kazao, ministarstvo privrede toliko iscepkano.

Poslanik SNS Milimir Vujadinović je kazao da se nada da će nova srpska vlada biti izabrana 27. oktobra.

Tanjug