KOSOVSKA MITROVICA – Direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Ðurić izjavio je da su danas iz Generalne direkcije policije u Prištini na sever Kosova poslate patrole saobraćajne policije da vrše pritisak na srpske policajce da izriču opomene vozačima sa KM tablicama.

“Želimo da ukažemo na to da su patrole iz Prištine na sever poslate bez znanja i odobrenja regionalnog direktora policije Sever”, kazao je Ðurić.

“I ranije smo ukazivali Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u našoj zoni odgovornosti takođe bez našeg znanja i odoborenja, a koje svojim aktivnostima unose strah i nemir u narod koji ovde živi”, dodao je Ðurić, prenosi Kosovo onlajn.

Ðurić je kazao i da se takvim postupcima direktno nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

“Zalažemo se za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kome su jasno utvrđene naše nadležnosti”, rekao je Ðurić.

Ðurić je podsetio da je odluka vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslata na izvršenje i regionalnoj direkciji Sever i naglasio da su u prethodnom periodu stavili do znanja Generalnoj direkciji policije u Prištini i svim relevatnim međunarodnim činicioma politike i bezbednosti na Kosovu, da policajci iz regiona Sever tu odluku ne mogu da sprovode jer je “politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadaju i dele zabrinutost povodom svih jednostranih akcija”.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je nakon sastanka sa policijskim predstavnicma regionalne direkcije Sever da rukovodstvo Srpske liste i svi njeni predstavnici pružaju punu podršku časnim policajcima iz regionalne direkcije sever koji su odbili da “svojim komšijama, braći sestrama, lekarima profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju, a koje izdaju zvanični organi Srbije.

Dodao je da im je na tome zahvalio u ime svih građana, svih Srba koji zive na prostoru Kosova.

“Srbi sa KiM su pokazali da ne pristaju na ucene, ne pristaju na plan Aljbina Kurtija da budu obespravaljeni, da im se otima legalna imovina, da im se onemogućava slobodna kretanja, istakao je Simić.

On je dodao da su Srbi sa KiM poslali jasnu poruku Aljbinu Kurtiju, ali i onima koji ga podržavaju da Srbi ne žele da zamene srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice.

“U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama pre svega potreban mir, ne želimo tenzije, ne želimo ovo što sada imamo na terenu, a što je proizvod delovanja specijalnih jedinica koje Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga, ali sa nemerom malteretitranja naših građana”, rekao je Simić.

Kazao je i da je više nego jasno da slanje policijskih patrola iz Prištine u opštine na severu KiM ima za cilj dalju destabilizaciju prilika.

“U ime svih nas u ime rukovodstva Srpske liste pozivam građane da ostanu suzdržani, da ne nasedaju na provokacije, isto tako želim da naglasim, mi srpski politički predstavnici sa KIM u ime našeg naroda pružamo punu podršku našem državnom rukovodstvu na čelu sa Aleksandrom Vučićem da u skladu sa interesima ovog naroda pronađe rešenje koje će uvažiti interese naroda ali i realnost na terenu i koje će onemogućiti dalju destabilzaciju”, rekao je on.

Ponovio je poruku koju je SL imala pre nekoliko dana da će “izricanje prve novčane kazne bilo kome od naših građana zato što poseduje registarske oznake organa republike Srbije na ovim prostorima biti povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima”.

Tanjug