PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ocenio je danas da je nelogično zašto je Beograd čekao da on dođe na vlast da bi se formirala Zajednica srpskih opština kada se zna koliki je on protivnik toga, tvrdeći i da Beograd ZSO koristi kao oružje portiv Kosova.

Kurti je na sednici kosovske skupštine rekao da je ZSO trebalo primeniti kada je dogovor potpisan, 2013. ili 2014. godine, sa “onima koji su ga potpisali”, prenela je “Koha”.

“Srbija je čekala da ja postanem premijer i da sprovedem formiranje ZSO, kada se zna moj stav. Dakle, čekali su najvećeg protivnika ZSO da je formira. Čak i sa političke i logičke tačke gledišta, potpuno je nerealno. Da im je ZSO prioritet, oni bi to sproveli sa onima koji su ga potpisali. Veoma je jasno da oni ne žele ZSO, već da koriste to kao oružje protiv Kosova”, tvrdi Kurti.

Prema Kurtijevim rečima, “Beograd postavlja detinjasti zahtev u vezi sa ZSO”.

“Beograd nam to radi, postavlja detinjasti zahtev, ne sluteći šta će se desiti ako se ovo prvo primeni u Srbiji. U dijalogu ne samo da sam tražio da budemo ravnopravni, da Kosovo bude jednaka strana, a ne subjekt. Istovremeno sam ovim pristupom zadržao ravnopravnost jer sam rekao da svaki zahtev mora imati formu principa”, istakao je Kurti.

Kurti je, takođe, rekao i da Priština ne može da tretira ambasadore Kvinte kao da su kosovski ministri.

Ambasadori Kvinte su, prethodno, zatražili od Prištine da odloži vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM zakazane za 18. decembar (Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić).

Tanjug