BEOGRAD – Ministar turizma i omladine Husein Memić razgovarao je danas sa predstavnicima hotelsko ugostiteljske privrede o ostvarenim rezultatima u ovoj godini i unapređenju ambijenta za poslovanje celog turističkog sektora u Srbiji.

Tokom sastanka je konstatovano da je 2022. godina bila uspešna za ceo turistički sektor imajući u vidu oporavak turističkog prometa koji se, osim velikog broja domaćih gostiju, ogleda i u povratku stranih turista iz regiona i drugih tržišta.

Predstavnici hotelsko ugostiteljske privrede su upoznali ministra sa glavnim izazovima u poslovanju, navodeći da su ljudski resursi najveća prepreka daljem razvoju celog sektora, zbog odliva značajnog broja zaposlenih tokom pandemije koji su promenili zanimanje ili otišli na rad u inostranstvo.

Memić je istakao da će resorno ministarstvo u narednom periodu biti aktivno posvećeno rešavanju svih pitanja koja opterećuju razvoj ove industrije i to tamo gde postoji potreba kroz koordinaciju sa drugim ministarstvima, budući da se radi o temama koja zahtevaju sistemski pristup.

Memić je rekao I da će u fokusu ministarstva u sledećoj godini, između ostalog, biti jačanje kapaciteta Turističke inspekcije u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije onom delu privrede koji posluje u skladu sa zakonom.