SARAJEVO, 10. decembra (Tanjug) – Obilne padavine su večeras i tokom dana napravile problem na severu Bosne i Hercegovine, posebno u Prijedoru, ali i na putevima u Bihaću i Sanskom Mostu.

Kako pišu mediji u RS, najveći problem padavine su napravile u Prijedoru gdje je voda ušla u mnoge objekte, kao što je Razvojna banka i Dom penzionera.

Najgora situacija je u objektima na Urijama i u naseljima Topolik, Vrbice i Puharske, preneo je Klix.ba.

Na području grada Prijedora, saobraćaj se na brojnim ulicama odvija veoma otežano.

U Prijedoru je usled obilnih padavina i ogromne količine vode koju nisu mogli da prime kolektori i kanalizacione mreže oštećen veliki broj objekata, puteva i mostova, izjavio je gradonačelnik Slobodan Јavor, prenela je RTRS.

On je rekao da kiša od sinoć neprekidno pada i da je, prema informacija koje trenutno ima, voda ugrozila mnogo stambenih i pomoćnih objekata te došla i u centar grada.

Iz Civilne zaštite ističu da je haos nastao zbog površinskih voda, a ne vodotoka reke Sane koji je dosta niži od granice kada se aktivira prvi stepen odbrane od poplava, što je 420.

Do plavljenja je došlo i u većem broju mesnih zajednica u gradu Bihaću.

Plavljenja su zabeležena u Gati, Čavkićima, Malom Lugu, Zlopoljcu, Ribiću , Ripču.

Najkritičnija situacija je ipak u MZ Orašac gde je ugrožena imovina građana i gde se meštani od jutra bore sa vodenom bujicom, a reka Una je u centru grada prestigla kritičnu tačku.

Obilne padavine izazvale su izlivanje potoka na području opštine Kostajnica, ali nema poplavljenih objekata.