PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti večeras je pozvao EU i SAD da kazne Beograd i zatražio da se barikade na severu KiM odmah uklone.

On je, nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će Srbija od Kfora tražiti da rasporedi svoje vojne i policijske snage na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244, optužio da Srbiju da već danima preti Prištini agresijom i poručio da Priština ne želi sukob, ali da će na “agresiju odgovoriti svom snagom koju ima”.

Za Srbiju je rekao da je “sa ovim rukovodstvom koje ima” “autokratska, proazijska i militantna”.

“Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žeđi za vatrom i krvlju”, tvrdi Kurti.

On je rekao da “svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova”.

Kurti je dodao da je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i poručio da se barikade, kako tvrdi, “maskiranih kriminalaca na severu” moraju odmah ukloniti.

Poručio je i da će, kako se izrazio, “zločinci i rusofili propasti”, a tzv. Kosovo pobediti.