BERLIN – Nemačka vlada saopštila je da u Nemačkoj ima 263.000 beskućnika, što je prvi put da je objavila podatke o broju ljudi bez krova nad glavom, a cilj je iskorenjivanje te pojave do 2030. godine, objavio je danas Dojče vele (DW).

List je naveo da beskućnika ima zapravo više.

Prema izveštaju Savezne vlade, najviše beskućnika je smešteno u prihvatilišta (178.000), potom kod porodice i prijatelja (49.000), dok ostali (37.000) žive uglavnom na ulici i u improvizovanim smeštajima.

Prema izveštaju, gotovo dve trećine beskućnika su muškarci, u proseku su stari 44 godine, i znatno su stariji od onih koji su u zvaničnim smeštajima ili kod porodice i prijatelja koji s proseku imaju 32 odnosno 35 godina.

Takođe se navodi da dve trećine beskućnika koji su na ulici i tri četvrtine onih koji borave kod nekoga imaju nemačko državljanstvo, dok su ostali stranog porekla ili nemaju dokumentovano državljanstvo.

Savezna vlada će izraditi i usvojiti nacionalni akcioni plan za rešavanje pitanja beskućnika naredne godine, rekla je ministarka građevine i stambenih pitanja Klara Gejvic.

Sledeći izveštaj bi trebalo da bude predstavljen 2024. godine.