BEOGRAD – Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) doneo je na današnjoj sednici odluku o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja njihovih pratilaca, a finansijskim planom Fonda PIO za 2023. godinu, za društveni standard penzionera planirano je 698,4 miliona dinara, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je objavljeno na sajtu Fonda PIO, shodno današnjoj odluci, Fond će uskoro raspisati oglas za podnošenje prijava za upućivanje na besplatnu rehabilitaciju.

U skladu sa pravilnikom o društvenom standardu korisnika penzija Fonda PIO, za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvajaju se sredstva u visini od 85 odsto od ukupnih sredstava namenjenih za društveni standard penzionera, što ove godine iznosi 593,7 miliona dinara.

Preostalih 15 odsto od ukupnog iznosa, odnosno 104,76 miliona dinara, izdvaja se za ostala dva vida društvenog standarda, odnosno za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, čiji je cilj podsticanje integracije starijih lica u društvo i solidarne pomoći korisnicima penzija u paketima sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, kao i druge vrste pomoći, u cilju unapređenja standarda korisnika penzija.