BEOGRAD – Za kupovinu nekretnina u četvrtom kvartalu prošle godine dato je 2,3 milijarde evra, što je za 27, 3 odsto više nego pre godinu dana, a najskuplji stan površine 383 metara kvadratnih je prodat u Beogradu na vodi po ceni od 2.469.888 evra.

I najskuplji kvadrat je, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prodat u Beogradu na vodi po ceni od 10.184 evra.

Kako se navodi u saopštenju, u kojem je objavljena analiza tržišta nekretnina u Srbiji za četvrti kvartal 2022. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2018. do 2022. godine, tržište nepokretnosti u Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine beleži pozitivne trendove.

Prema tom izveštaju, Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547.

Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a najveći broj ugovora, ukupno 774, zaključeno je u kancelariji javnog beležnika Srbislava Cvejića.

Najveći udeo ukupnih novčanih sredstava zauzima prodaja stanova, sa učešćem od 55 odsto i 1,2 milijarde evra u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Kada je reč o načinu plaćanja, devet odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za ccetiri odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi.