Evropsko prvenstvo za seniore i seniorke biće održano od 2. do 5. marta 2023. godine u Istanbulu, Turskoj, a srpska selekcija kraljie sportova imaće 12 predstavnika:

Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj), Armin Sinančević i Asmir Kolašinac (bacanje kugle), Angelina Topić (skok uvis), Boško Kijanović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Elzan Bibić (3000 m), Anja Lukić (60 m prepone), Luka Trgovčević (60 m prepone) i Milana Tirnanić (60 m).

Evropsko prvenstvo održaće se u nedavno renoviranoj “Atakoy Areni” koja je otvorena 2011. godine, ima šest kružnih staza i osam na pravcu, više od 5000 mesta za gledaoce i dodatnih 2000 mesta za VIP osobe, medije, timove, trenere i zvaničnike.

Trećeg dana takmičenja očekuju nas kvalifikacije u još četiri discipline, na 3000 m, za boje naše zemlje boriće se Elzan Bibić. On je normu za Evropsko uspeo da ostvari prošle godine na Mitingu u Poljskoj kada je trku istrčao za 7:39,96, što je treći rezultat na svetskim rang listama.

“Trenirao sam dobro za predstojeće Evropsko prvenstvo u dvorani. Imao sam nekoliko trka na mitinzima sa čijim sam rezultatima zadovoljan. Gledajući finalnu prijavu reprezentacija mogu reći da će biti izuzetno jako takmičenje, po prijavi kategorisan sam u visokom plasmanu. Nadam se da će biti sve kako treba i da ću na takmičenje otići zdrav i spreman”, rekao je Elzan, koji će kvalifikacije imati 4. marta od 08:00 časova (po našem vremenu).

Anja Lukić uspela je izbori svoj plasman u kvalifikacijama na 60 m prepone kao 21 devojka na svetskim rang listama. Kvalifikacije u ovoj disciplini na programu su 4. marta od 08.35 časova po našem vremenu.
“Iako sezona nije počela kako smo planirali, spremna dočekujem moje drugo Evropsko prvenstvo u dvorani. Očekujem dobar rezultat i plasman”, rekla je Anja.

U istoj disciplini samo u muškoj konkurenciju, za Srbiju će trčati Luka Trgovčević istog dana od 09:20 časova. Luka je takođe uspeo da upadne u kvotu od 50 atletičara na svetskim rang listama, na 30-toj poziciji.

“Tokom sezone nisam uspevao da se takmičim koliko sam hteo, Balkanijada je bila otkazana, a posle toga sam imao stomačni grip koji me zaustavio. Dobro je što sam se ipak kvalifikovao, sad imam vremena da se vratim u najbolju formu. Cilj je ulazak u polufinale, trebaće verovatno oko 7.85 sekundi i mislim da je taj rezultat u mojoj mogucnosti”, rekao je Luka.

Disciplina u koju Srbija “polaže najviše nada” je ženski skok udalj. Naša zemlja imaće jednu od najboljih atletičarki svih vremena, Ivanu Vuletu, kao i njenu naslednicu- neverovatno talentovanu Milicu Gardašević.

Prva na listama, nalazi se Ivana koja je normu za Evropsko ostvarila prošle godine u Beogradu na Svetskom prvenstvu u dvorani kada je skočila sjajnih 7.06 m, dok je Milica Gardašević trenutno na vodećoj poziciji u Evropi sa skokom od 6.90 m koji je ostvarila ove godine na državnom seniorskom prvenstvu.

“Očekujem da dam svoj maksimum, nadam se da ću skakati na nivou na kom sam skakala državno prvenstvo i potrudicu se da, kao i uvek, predstavim svoju zemlju na najbolji moguci način”, rekla je Milica.

Kvalifikacije skoka udalj na programu su 4. marta od 09:10 časova po našem vremenu.