ABU DABI – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se iz govora ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, vidi da sukob u Ukrajini ide u dalju eskalaciju i poručio da Srbija mora da preskoči užasni krug nesreća, ratova u sukoba.

“Moramo da razumemo da je nastupila druga era i potpuno drugo stanje svesti u svetu, i da mi moramo da razumemo da je vreme da preskočimo taj užasni krug nesreće, ratova i sukoba koji bi uvek zadesio srpski narod”, rekao je Vučić za Pink.

Kazao je da su govori Putina i Bajdena koje je pratio ceo svet potvrdili da postoje ogromne razlike u doživljajvanju današnjeg sveta, u potezima koji predstoje.

“Nije bilo teško predvideti, a jesmo predvideli, da se ide u dalju eskalaciju. I niko nije govorio o miru, već samo o pobedi nad drugom stranom”, rekao je juče Vučić.

Vučić kaže da je za Putina istina na strani Rusije, dok za Bajdena Ukrajina nije mesto gde će Rusija da pobedi.

“Jasno je da idemo ka daljem rasplamsavanju i još većoj eskalaciji sukoba. Nisu govori nečiji krivi za to već je jasno da niko ne želi da prihvati rešenje u sredini već samo pobedu svoju i poraz druge strane”, rekao je predsednik.

Kaže da nema nikakve sumnje da je situacija u svetu veoma teška i da će biti sve teža.

“Očekujem kao što sam rekao, možda sam to pogrešno izgovorio – ne promenu situacije u roku od 24 ili 48 sati, ali očekujem nesumnjivo pojačane napade u ovom trenutku sa nešto pripremljenije ruske strane i pripremu ukrajinske kontraofanzive u mesecima koji dolaze. To će doprineti još mnogo većem broju mrtvih i daljem podizanju tenzija i snažnijem naoružanju obe strane, već sveopštem militarizmu u svetu, što je moglo da se oseti i ovde (na sajmu naoružanja u Abu Dabiju)”, rekao je Vučić.

Istakao je da je za nas važno da se koncentrišemo na sebe i na pokušaj da izađemo iz krize i razmišljanja samo o sukobima o ratu, i da pažljivo pratimo šta se tamo zbiva, ali da svuda i na svaki mogući način zaštitimo i sačuvamo mir i razmišljamo o onome šta je za nas od najvećeg značaja, a to je napredak naše ekonomije i rast BDP-a Srbije.
“Ako bismo u tome uspeli, mnogo toga bismo napravili. Mi da učestvujemo u trci u naoružavnaju ne možemo, ali moramo da prihvatimo izazov da budemo dobro i ozbljno naoružani da bismo odvratili svakoga od potencijalnog napada na našu zemlju i moramo da biramo da kupujemo jeftinije oružje i oruđe, osim tamo gde to nije moguće, da koristimo domaću odbrambenu industriju, jer to znači i razvoj naše ekonomije i podiže standard”, rekao je Vučić.

Istakao je da pojedini kažu da se on teško snalazi u mirnodopskim uslovima, ali da je upravo suprotno i da se tu najbolje snalazi jer se u miru najbolje vide rezultati, koliko su povećane plate i penzije i izgrađeno puteva, pruga i svega drugog.