U Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u saradnji sa Romskom ženskom mrežom Srbije, na temu „Svako dete ima pravo na detinjstvo, zaustavimo dečje brakove”, javlja Radio televizija Novi Pazar.

Javno slušanje otvorio je narodni poslanik SDP-a i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava dr Muamer Bačevac, on je tom prilikom zahvalio Romskoj ženskoj mreži Srbije na njihovoj inicijativi za održavanje ovog događaja. Pozdravio je učesnike skupa koje su, pored narodnih poslanika, činili i predstavnici ženskih romskih organizacija, predstavnici nadležnih ministarstava, nezavisnih državnih organa, organizacija civilnog društava i međunarodnih organizacija koje su svoje aktivnosti posvetile rešavanju ovog pitanja.

Dr Bačevac je naglasio da je ovo javno slušanje organizovano polazeći od toga da je obaveza države i njenih institucija da posebnu pažnju posvete deci, kao i svih da spreče štetne prakse koje mogu dovesti do prekida obrazovanja i negativno uticati na zdravlje dece, naročito devojčica i učiniti ih ranjivim, pre svega kada je reč o nasilju, diskriminaciji i zlostavljanju.

Nacionalna koalicija protiv dečjih brakova, koja je formirana 2019. godine, na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a, uradila je dosta u proteklom periodu, kada je reč o analizi problema i inicijativama za rešavanje ovih pitanja, ocenio je dr Bačevac a navodi se u saopštenju.

Bačevac je naglasio da je jedan od najvećih problema to što se na dečje brakove gleda kao na vrstu običaja kod romske populacije i da se takvo shvatanje često oslikava i kroz rad institucija, poput tužilaštva i sudova, koji umesto da odgovorne kažnjavaju, zapravo potpisuju i odbacuju predmete uz obrazloženje da je to običaj u romskim zajednicama.

Predsednik Odbora iskoristio je priliku da prisutne podseti na podatak da se 8. aprila obeležava Svetski dan Romа.

Na javnom slušanju obratili su se i Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, mr Zoran Pašalić, zaštitnik građana, Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Đurđa Janićijević, pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Biljana Dakić – Đorđević direktorka Trag fondacije, Slavica Vasić-Mitrović iz Romske ženske mreže Srbije.