BRISEL – Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi danas je izjavio da svi građani KiM imaju osam meseci da dobiju pasoš tzv. Kosova.

Na konferenciji nakon potpisivanja sporazuma vizne liberalizacije za građane tzv. Kosova, Bisljimi je, na pitanje šta je sa pasošima izdatim u Koordinacinoj upravi iz Beograda i da li se liberalizacija odnosi i na njih ili samo na pasoše koje izdaju privremene prištinske vlasti, on je odgovorio da Beograd nije na KiM i da svi imaju vremena do 1. januara da pasoš promene.

“Beograd nije na Kosovu. Ko ima pasoš izdat u Beogradu, ima osam meseci da promeni pasoš kako bi uživao u ovim novima benefitima, a moja vlada će uraditi sve da ubrza ovaj proces, da do 1. januara svi građani Kosova imaju legalan i validan pasoš” odgovorio je Bisljimi.

Rekao je da će vizna liberalizacija učvrstiti veze tzv. Kosova sa Evropskom unijom

“Vizna liberalizacija će učvrstiti naše veze sa EU, potvrditi posvećenost EU regionu i povećati poslovne, obrazovne i kulturne prilike za građane Kosova”

Objanio je da je tzv. Kosovo mlada demokratija i od prošle godine je zabeležen veliki rast u internacionalnim rangiranjima u transparentnosti, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, što je dovelo do toga da Evropska komisija ima pozitivan izveštaj za 2022. godinu koji se odnosi na tzv. Kosovo.

“Spremni smo za sledeći korak i poslednji sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u prvom paragrafu podrazumeva da se dve zemlje međusobno priznaju. Očekujemo da će pet zemlja EU koje nisu priznale Kosovo da ovo iskoriste kao priliku da prepoznaju Srbiju i Kosovo kao jednake” rekao je Bisljimi.

Poslanik Evropskog parlamenta i autor Sporazuma o viznoj liberalizaciji, Tajs Rojten rekao je da je tzv. Kosovo poslednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo bezviznom režimu.

“Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posećuju rođake i posluju u EU. Ali to je više od toga, ova prekretnica je takođe važan temelj za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova” izjavio je Rojten.

Rojten je rekao da bi nakon liberalizacije viza, EU trebalo da se bavi zahtevom Kosova za članstvo u EU.

“Što se tiče pet zemalja koje još uvek ne priznaju Kosovo, verujem da je ovo poseban korak , u onome što se zove sporazum o normalizaciji, da se kreću ka formalnom priznanju“, rekao je Rojten.

Evropski parlament juče je bez glasanja usvojio sporazum o viznoj liberalizaciji, a vlasnicima pasoša koji izdaju privremene prištinske institucije biće dozvoljeno da putuju u EU bez vize, u periodu do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Vizna liberalizacija će stupiti na snagu kada se uspostavi Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), najkasnije do 1. januara 2024. godine.

indeksonline.rs/Tanjug