KIJEV/MOSKVA – BROJ POGINULIH OSOBA u ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, povećan je na devet, saopštili su zvaničnici.

U napadu je ranjena još 21 osoba, prenosi Rojters.

Službe hitne pomoći u istočnoj Donjeckoj oblasti saopštile su da je do ponoći broj poginulih u jučerašnjem napadu povećan na devet, uključujući i dvogodišnje dete.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je ranije nacionalnoj televiziji da je ispaljeno sedam ruskih raketa S-300.

Kirilenko je saopštio da je pogođeno najmanje sedam lokacija u Slavjansku, zapadno od grada Bahmuta, gde se vode najteže borbe između ukrajinskih i ruskih snaga.

ČETIRI OSOBE SU POGINULE, a 10 je povređeno u ukrajinskom granatiranju stambenog naselja u gradu Jasinuvata u istočnoj Ukrajini, pod kontrolom Rusije, rekao je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin.

Pušilin je naveo da je među povređenima sedmogodišnja devojčica.

Jasinuvata se nalazi severno od Donjecka, preneo je Rojters.

UKRAJINSKA VLADA je trenutno fokusirana na pripremu kontraofanzive za oslobađanje svojih teritorija od ruskih osvajača, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmigal u intervjuu za američki kanal Foks njuz, prenosi Ukrinform.

NOVI RUSKI ZAKON o olakšavanju mobilizacije sugeriše da Moskva očekuje dug sukob, upozorava Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Navodi se da je novi ruski zakon uklonio prepreku koja je omogućila nekim ljudima da izbegnu zakon i sugeriše da Moskva očekuje dugotrajan sukob u Ukrajini, preneo je Gardijan.

Ministarstvo je napisalo na Tviteru da će, prema tom zakonu, vlasti moći da uručuju pozive za regrutaciju elektronskim putem, a ne pismom, čime bi se uklonio jedan od načina izbegavanja vojnih dužnosti.

S obzirom na to da su podaci o pozivu pojedinaca sada digitalno povezani sa drugim onlajn uslugama koje obezbeđuje država, verovatno će vlasti kazniti izbegavanje regrutacije automatskim ograničavanjem prava na zapošljavanje i putovanja u inostranstvo, ocenjuje britansko ministarstvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u petak nacrt zakona o stvaranju digitalnog sistema regrutacije, koji će olakšati mobilizaciju Rusa u vojsku.

POZIVE ZA REGRUTACIJU dobilo je 52.000 ruskih mladića u okviru redovnog prolećnog poziva, od kojih je 21.000 proglašeno sposobnim za služenje vojnog roka, rekao je danas pukovnik Andrej Birjukov zadužen za mobilizaciju u Generalštabu Oružanih snaga Rusije.

“Prolećni poziv, koji je počeo 1. aprila, teče po planu i biće završen 15. jula”, istakao je Birjukov, preneo je TASS.

ŠVAJCARSKA JE NAJAVILA da će izdvojiti oko dve milijarde dolara za pružanje humanitarne i razvojne pomoći Ukrajini u narednih šest godina.

Švajcarska vlada je u petak potvrdila da će švajcarska vlada obezbediti oko dve milijarde dolara za Ukrajinu do 2028. godine, preneo je AP.

indeksonline.rs/Tanjug