SARAJEVO – Novi protest ispred sedišta visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita zakazan je za ponedeljak, 24. aprila u organizaciji grupe građana i organizacije ReStart, s ciljem da se, kako je saopšteno, iskaže protest protiv rada šefa OHR.

U pozivu organizacije ReStart se navodi da se protest organizuje kako bi se građanima dala još jedna prilika da javno na razglasu iskažu svoj stav povodom najavljenog novog nametanja izmena izbornog zakona, a samim tim i dalje degradacije političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Navode i da će svim građanima koji dobrovoljno pokažu lične karte dobiti dva minuta da upute svoju poruku, kao i da osobama koje se politički aktivne neće biti omogućeo obraćanje.

Jedina tema, navodi se, o kojoj građani mogu iznositi mišljenje je rad visokog predstavnika Šmita generalno o odnosu internacionalne zajednice prema BiH.

“Neformalna grupa građana ReStart BiH se zalaže za modernu, liberalnu, građansku Bosnu i Hercegovinu, te u tom svojstvu odbijamo da budeo deo bilo kakvih međustranačkih konflikata, jer smo apsolutno nezavisni u svom delovanju”, naveli su, između ostalog, iz ove organizacije.

Navode i da je Šmit proizveo pat poziciju odlukom na izborni dan oktobra prošle godine i da, kako kažu, svako novo rešenje koje ponudi, mora biti principijelno i trajno i kao takvo unešeno u Ustav.

“Daljom diskriminacijom koja vodi ka aparthejdu se to zasigurno neće postići, nego će proizvoditi nove podele i netrpeljivosti između etničkih grupa”, navode iz ove organizacije.

Poručuju i da, kako navode, “oni koji pristanu da nam se kao u Dejtonu nameću rešenja kakva nisu po evropskim standardima kako bi zadovoljili samo jednu stranku, ne misle dobro ovoj državi, nego samo na vlastite kratkoročne interese, a to bi u budućnosti bilo pogubno po našu državu”.

indeksonline.rs/Tanjug