BUENOS AJRES – Argentinski sud danas je potvrdio da će za smrt legendarnog fudbalera Dijega Armanda Maradone odgovarati osmoro medicinskih radnika.

Posle istrage Tužilaštva, osam osoba je optuženo za “zanemarivanje koje je dovelo do ubistva”, prenose mediji u Argentini. Kazna propisana za ovo krivično delo je između osam i 25 godina zatvora.

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine od zastoja rada srca, a ranije tog meseca imao je operaciju na mozgu.

Autopsija je pokazala da je Maradona umro u dubokom snu od akutnog plućnog edema zbog kog su mu se pluća napunila vodom, a sve je bilo posledica zastoja srca.

Izveštaj patologa takođe pokazuje da je Maradonino srce, usled raznih komplikacija zbog dugogodišnjeg korišćenja droga i alkohola, bilo gotovo dvostruko teže nego što je to uobičajeno.

Među optuženima su neurohirurg Leopoldo Luke, psihijatar Agustina Kosakov i još šestoro medicinskih radnika koji su bili deo tima koji je brinuo o Maradoni.

Karlos Fabijan Blanko, jedan od članova sudskog veća, rekao je da je tužilac pribavio dovoljno dokaza kako bi se nastavilo sa postupkom.

Medicinska komisija koja se bavila delom istrage utvrdila je da su se članovi medicinskog tima poneli “nedoraslo situaciji i sa nemarom”.

Suđenje se očekuje početkom sledeće godine.

indeksonline.rs/Tanjug