MOSKVA – Situacija oko Rusije i Belorusije je komplikovana, ali su dve države dostojanstveno izdržale “masovne udarce”, izjavio je danas u Moskvi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku Vrhovnog državnog saveta rusko-beloruskog Saveza.

Lukašenko je istakao da se zajednički savez Rusije i Belorusije može pohvaliti efikasnom odbranom koji im je omogućio da podignu bezbednost granica, preneli su ruski mediji.

„Stvoren je efikasan sistem odbrane i bezbednosti saveza dve države u okviru kojeg uspešno deluje regionalna grupa snaga i zajednički regionalni sistem PVO“, rekao je lider Belorusije.

Koraci preduzeti u cilju jačanja granične bezbednosti omogućili su jačanje zaštite Rusije i Belorusije od međunarodnog terorizma, nekontrolisanog toka migranata, krijumčarenja, municije i trgovine drogom, rekao je Lukašenko.

U Kremlju je danas počeo sastanak Vrhovnog državnog saveta Saveza Rusije i Belorusije, kojim predsedavaju ruski predsednik Vladimir Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

Kremlj je ranije saopštio da će na sastanku biti reči o primeni ključnog dokumenta, a to su Osnovne smernice za sprovođenje odredbi Ugovora o Savezu za 2021-2023.

Dokument predviđa zajedničke napore na 28 sektorskih programa. Očekuje se da će sastanak doneti odluke o praktičnim aspektima saradnje u pravcu dalje integracije, prenosi TASS.

Lukašenko je rekao danas da je saglasan sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom po pitanju nuklearnog oružja i da SAD treba da ga povuku iz zemalja u koje su ga rasporedile, a dok se to ne uradi, Minsk i Moskva će se ponašati kao Vašington.

Kako podseća ruska agencija, na konferenciji za novinare u Pekingu, Makron je rekao da je odluka Rusije da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji “neuporediva” sa njenim obavezama prema međunarodnom pravu.

Prema njegovim rečima, nijedna zemlja „ni pod kojim uslovima“ ne može da rasporedi nuklearno oružje na stranoj teritoriji.

“Slažem se sa njim. Zato je neophodno povući svo američko nuklearno oružje iz pet ili šest zemalja u kojima je raspoređeno. I to je poenta”, rekao je Lukašenko.

Rusija ne mora da postavlja nuklearno oružje u blizini Sjedinjenih Država, dodao je beloruski lider.

Putin i Lukašenko su započeli komunikaciju tokom tet-a-tet sastanka u Kremlju u sredu uveče.

Dvojica lidera razgovarali su o bilateralnim i međunarodnim pitanjima i tokom radne večere, a pregovori u sredu završeni su daleko iza ponoći.

Lukašenko je rekao da je na sastanku u sredu sa ruskim predsednikom razgovarao o bezbednosnim pitanjima Unije.

„Vladimir Vladimirovič i ja smo juče održali temeljne razgovore. Razgovarali smo o pitanjima zatvorenog karaktera, više pažnje posvetili pitanjima bezbednosti, razvoju vojno-industrijskog kompleksa i pitanjima odbrane Unije”, dodao je.

Uoči sastanka sa ruskim predsednikom Lukašenko je rekao da će, ako bude potrebno, Belorusija upotrebiti sva sredstva da se odbrani.

Prema njegovim rečima, Zapad pojačava vojne pritiske, nakon neuspešnih pokušaja ekonomske blokade.

indeksonline.rs/Tanjug