KIJEV/MOSKVA – Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je privatna vojna kompanija Vagner osvojila dva okruga u centru i na severozapadu Bahmuta, preneo je Rojters.

UKRAJINSKI OMBUDSMAN Dmitro Lubinec rekao je za “Ukrajinsku pravdu” da je njegova kancelarija tokom prethodnih devet meseci dobila “nekoliko desetina” video snimaka u kojima se navodno vide pogubljenja ukrajinskih zarobljenika.

“Radi se o odsecanju glava, genitalija, ušiju, noseva, udova, prstiju”, rekao je Lubinec, preneo je “Kijev independent”. Prema ombudsmanu, Rusija javno distribuira takve video snimke kako bi “održala stepen antiukrajinske histerije” u ruskom društvu, i kako bi ubedila svoje trupe da se ne predaju, ali i zastrašila ukrajinske vojnike koji se pripremaju za kontraofanzivu.

ČEŠKO MINISTARSTVO spoljnih poslova saošptilo je danas da neće pratiti odluke suseda, Poljske, Slovačke i Mađarske, da zabrani uvoz i transport žitarica i prehambenih proizvoda kroz njihovu teritoriju, navodi Rojters.

“Češka zasad ne planira zabranu uvoza žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz Ukrajine”, poručilo je ministarstvo. NEMAČKA će se zalagati da u sledećem paketu sankcija Evropske unije Rusiji bude uključen i ruski civilni nuklearni sektor, saošptilo je danas nemačko ministarstvo finansija.

“Vlada je razgovarala sa Evropskom komisijom sa ciljem da se uključi civilni nuklearni sektor u sankcije. To bi trebalo da bude deo budućih sankcija”, navelo je ministarstvo ekonomije, prenosi Rojters.

MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA Norveške, Francuske, SAD i Nemačke osudila su odluku ruskog suda da kritičara Kremlja Vladimira Kara-Murzu pošalju u zatvor na 25 godina. Ranije danas, Moskovski gradski sud osudio je opozicionog političara Vladimira Kara-Murzu na 25 godina zatvora zbog izdaje i širenja lažih vesti o ruskoj vojsci.

Pored toga, on je kažnjen sa 400.000 rubalja, ograničenjem na godinu i po dana i zabranom da se bavi novinarstvom na sedam godina, prenele su RIA Novosti.