MOSKVA/KIJEV – UKRAJNINSKA VOJSKA je ispalila jutros sedam granata na Melitopolj, koji se nalazi u regionu Zaporožja, ali šest projektila je presrela ruska PVO, dok je jedan pogodio depo lokomotiva, izjavio je Vladimir Rogov, lider pokreta Zajedno sa Rusijom.

On je dodao da je, prema preliminarnim podacima, granatiranje izvedeno iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS, prenosi TAS S.

Rogov je ranije danas rekao da se u 09.48 po moskovskom vremenu čulo nekoliko eksplozija u različitim delovima Melitopolja.

RUSKE ORUŽANE snage uništile su dve ukrajinske haubice na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, izjavio je danas portparol regionalnih hitnih službi Hersonske oblasti.

“Juče je u rejonu naselja Milovoe uništena haubica 2S3 Akacija sa municijom, a pet pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je poginulo. Noću je artiljerijskom vatrom uništena haubica D-30 sa municijom u rejonu Kamišana, a poginula su četiri vojnika ukrajinskih oružanih snaga, dok su trojica ranjena”, rekao je danas portparol regionalnih hitnih službi, prenosi TAS S.

Zauzvrat, ukrajinska artiljerija je u nedelju uveče ispalila 38 granata na civilnu infrastrukturu u 4 naselja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

RUSKA BORBENA grupa Zapad eliminisala je u poslednja 24 sata pet ukrajinskih izviđačkih grupa na pravcu Kupjanska, izjavio je portparol borbene grupe Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, vatra ruske artiljerije osujetila je rotaciju ukrajinskih snaga na prednjim položajima u blizini naselja Dvorečnoje, prenosi TAS S.

Ruski izviđački tim je otkrio neprijateljsku minobacačku bateriju u blizini naselja Gatiše,a udarom višecevnog raketnog sistema Grad eliminisan je jedan minobacač.

Raketni sistem Uragan eliminisao je ukrajinsku haubicu D-20 na udaljenosti od 25 kilometara.

UKRAJINSKE SNAGE su potisnule ruske trupe sa nekoliko pozicija u pravcu Donjecka, izjavio je danas pukovnik Aleksij Dmitraškivski, portparol ukrajinske vojske koja brani jug Donjecke oblasti.

Ukrajinska vojska zauzeta je opremanjem ovih položaja za naredne odbrambene borbene operacije, rekao je Dmitraškivski na nacionalnoj televiziji, prenosi dnevnik Kijev Independent.

Dmitraškivski je dodao da su ruske snage napale industrijski grad Avdijevka, koji se nalazi samo pet kilometara severno od Donjecka, a koji su, kako je naveo “Rusi okupirali uglavnom angažovanjem pešadije uz podršku dva tenka”.

Ovaj mali grad se nedavno suočio sa intenzivnim ruskim napadima i pokušakima ruskih jedinica da napreduju u tom području.

NALOG MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA za hapšenje predsednika Vladimira Putina povećava izglede da se čovek čija je zemlja napala Ukrajinu suoči sa pravdom, ali komplikuje napore da se taj rat okonča u mirovnim pregovorima, ocenio je danas šef osoblja mađarske vlade Gergelj Guljaš.

Prema njegovoj oceni, čini se da su i pravda i mir danas samo daleke mogućnosti, a konfliktni odnos među njima stvara nedoumice povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda od 17. marta da se traži hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina, prenosi AP.

Mađarska se nije pridružila ostalim članicama EU u potpisivanju rezolucije koja podržava poternicu MKS za Putinom.

Guljaš rekao je da mađarske vlasti neće uhapsiti Putina ako bi ušao na teritoriju Mađarske i ocenio da nalog MKS “nije baš najsrećnije rešenje, jer vodi ka eskalaciji, a ne miru”.

RUSKO-UKRAJINSKI sukob odneo je živote 262 ukrajinskih sportista i uništio 363 sportska objekata, izjavio je danas ukrajinski ministar sporta Vadim Hutsait tokom sastanka sa predsednikom Međunarodne federacije gimnastičara Morinarijem Vatanabe.

Hutsait je ocenio da sportistima iz Rusije ne trebalo da bude dopušteno da se nadmeću na Olimpijskim igrama ili drugim međunarodnim sportskim takmičenjima, prenosi Rojters.

“Svi oni podržavaju ovaj rat i prisustvuju događajima koji se održavaju u znak podrške ratu”, navodi se u Hutsaitovoj objavi na veb-sajtu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.
Međunarodni olimpijski komitet preporučio je postepen povratak ruskih i beloruskih sportista u međunarodna takmičenja bez nacionalnih obeležja.

RUSIJA JE DO SADA IZGUBILA oko 200.000 ljudi u sukobima u Ukrajini, ali žrtava je bilo i van oružanih sukoba i linije fronta, tvrdi danas britansko ministarstvo odbrane.

Britansko MO navodi da su neborbeni smrtni slučajevi povezani sa konzumiranjem alkohola, nestručnim rukovanja oružjem, saobraćajnim nesrećama i vremenski uslovima koji izazivaju hipotermiju, prenosi Kijev Indipendent.

“Ruski komandanti verovatno znaju za rasprostranjenu zloupotrebu alkohola kao posebno štetnu po efikasnost u borbenim operacijama”, navodi se u izveštaju britanskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

U izveštaju se kaže da je opijanje prećutno prihvaćeni deo života ruskih vojnika, čak i u borbenim operacijama.

indeksonline.rs/Tanjug