BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su pred Srbijom godine železnice i da će država nastaviti da ulaže u njihov razvoj.

On je prilikom otvaranja Međunarodne konferencije posvećene železničkom saobraćaju na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu rekao da svakodnevno razgovara sa ljudima iz raznih delova Srbije i da nema nikoga, naročito iz starijih generacija, koji sa setom ne govore o železnici.

“Zato imam obavezu da ovde, gde se rađaju transportne politike, prenesem ogromno zadovoljstvo građana time što je železnica konačno počela da se obnavlja”, rekao je Vesić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetio je da je izgrađena brza pruga Beograd – Novi Sad, a da je u toku gradnja deonice ka Subotici, i da će se, kada mađarski partneri završe svoj deo, od Beograda do Budimpešte putovati samo dva sata i 45 minuta.

On je ponovio da će se graditi brza pruga od Beograda do Niša, kojom će se između dva grada umesto šest sati putovati samo 100 minuta, a biće nastavljena i ka Preševu.

Vesić je istakao da se rekonstruiše deonica pruge od Niša ka Dimitrovgradu, dok se obnavlja i elektrifikuje 538 kilometara regionalnih pruga.

Napomenuo je da je sa kolegama iz Italije i Slovenije već razgovarao o projektu brze pruge od Venecije i Beča ka Beogradu, i dalje ka Solunu, kao i da će uskoro biti održan ministarski sastanak svih zemalja na toj trasi, kako bi projekat bio zajednički pokrenut.

“Svega ovoga ne bi bilo bez vizije predsednika Aleksandra Vučića da od Srbije stvara modernu i povezanu zemlju, i bez ekonomske stabilnosti zemlje. A, razvoja transporta uopšte, i železnice, ne bi bilo bez vas, struke, koja je decenijama pokretačka snaga razvoja naše zemlje. Baš odavde kreću inicijative, nove tehnologije, znanja, iskustva, savremene transportne politike koje razvoj saobraćaja u našoj zemlji čine održivim i efikasnim”, rekao je Vesić.

On je rekao i da se zalaže za tesnu saradnju države i akademske zajednice, jer je to dokazana formula za uspeh, zbog čega je, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, i pokrenuo praksu za studente, kako bi im se pružila prilika da rade na najvažnijim državnim projektima, steknu dragoceno iskustvo i znanje, koje će sutra da iskoriste za razvoj naše zemlje.

“Želim vam da nastavite da gradite mostove između ljudi. Siguran sam da će zaključci sa ove konferencije da daju novu vrednost razvoju transporta u našoj zemlji i Evropi, a u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture imaćete uvek pouzdanog partnera”, poručio je Vesić učesnicima konferencije.

indeksonline.rs/Tanjug