Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa zamenikom izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Dmitrijem Marijašinom i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji, Fransoaz Žakob o zajedničkim projektima u energetici.

Srbija ima dobro razvijenu saradnju sa UN agencijama, a posebno na polju energetske efikasnosti gde zajedno sa Programom za razvoj UN (UNDP) sprovodi program energetske sanacije 28 javnih objekata.

Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i racionalnije korišćenje energije je cilj sprovođenja programa energetske efikasnosti. Osim unapređenja energetskog stanja 28 javnih zgrada koje implementiramo sa UNDP, do početka leta ćemo raspisati novi javni poziv za dodelu subvencija građanima kroz koji će država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave nastaviti sa sufinansiranjem radova na zameni stolarije, fasada, krovova, postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi u porodičnim kućama i stambenim zgradama. Posebnu pažnju u novom programu subvencionisanja mera energetske efikasnosti ćemo posvetiti energetski ugroženim građanima, kao i opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da su nedavno usvojene izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije koje obezbeđuju efikasnije sprovođenje procesa energetske tranzicije, kao i da je tokom vikenda Srbija bila deseta u Evropi po proizvodnji energije iz vetra, što nedvosmisleno pokazuje potencijal Srbije za razvoj projekata koji će omogućiti više zelene energije u energetskom sistemu Srbije.

Zamenik izvršnog sekretara UNECE u Srbiji, Dmitrij Marijašin istakao je čvrstu opredeljenost UNECE da podrže Srbiju u procesu energetske tranzicije i uputio je poziv Srbiji da se pridruži radu ekspertskih timova za definisanje najboljih načina i alata za dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. koji deluju pod okriljem UNECE.