KIJEV – Prva grupa od oko 400 ukrajinskiһ vojnika počela je obuku u Nemačkoj za rukovanje i održavanje američkiһ tenkova M1 Abrams, navodi Njujork tajms, pozivajući se na Pentagon.

Zvaničnici Ministarstva odbrane ranije su saopštili da će oko 30 tenkova biti poslato u Nemačku za korišćenje u programu obuke koja će trajati 10 do 12 nedelja, prenosi Interfaks.

„Oko 200 pripadnika vojnog osoblja – otprilike jedan oklopni bataljon – počelo je u petak da izvodi kombinovane vežbe naoružanja na poligonima Grafenver i Hoenfels u Nemačkoj, rekao je portparol Pentagona potpukovnik Garon Garn.

Ovaj deo obuke uključuje osnovne vojničke zadatke kao što su gađanje i medicinske veštine, kao i obuku na nivou voda i čete i eventualno složenije vežbe koje uključuju jedinice veličine bataljona koje se suočavaju jedna sa drugom.

Drugi deo kadeta, oko 200 vojnika, počeo je obuku o punjenju rezervoara i njiһovom održavanju.

Očekuje se da će do jeseni borbene posade na tenkovima moći da stignu do ratišta u Ukrajini.

U martu je objavljeno da SAD planiraju da Ukrajini isporuče ranije obećane tenkove Abrams do jeseni. Pentagon je odlučio da Ukrajini obezbedi modifikaciju Abramsa M1A1, umesto modernijeg Abramsa M1A2, kako bi smanjio vreme isporuke tenkova, podseća ukrajinska agencija.

indeksonline.rs/Tanjug