BUDVA – Crna Gora je ponosna što je deo evroatlanske porodice, poručio je premijer te zemlje Dritan Abazović na prijemu povodom šeste godišnjice od članstva Crne Gore u NATO.

“Danas, više nego ikada, svedočimo značaju stabilnosti i bezbednosti, i ponosni smo što smo deo evroatlantske porodice”, rekao je Abazović.

On je podsetio na stratešku opredeljenost Crne Gore kada je u pitanju politika otvorenih vrata i izrazio nadu da će NATO biti bogatiji za još jednog člana, prenosi RTCG.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ocenio je da je ovaj datum potvrda zrelosti savremenog crnogorskog demokratskog društva i najbolji garant očuvanja svih vrednosti na kojima počiva današnja Crna Gora.

On je istakao da se ove godine 5. jun obeležava u kritičnom trenutku za međunarodnu stabilnost, u okolnostima drastično narušenih bezbednosnih prilika u Evropi, usled, kako je naveo,”brutalne agresije Rusije na demokratsku Ukrajinu”.

Ministar je naglasio da je i u ovim okolnostima bez presedana za NATO, Crna Gora potvrdila status kredibilnog, odgovornog i solidarnog saveznika.

“I to na način što smo sa jedne strane obezbedili značajnu političku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, a sa druge strane, rame uz rame sa saveznicima, učestvovali u donošenju odluka koje su rezultirale jačanjem kolektivne odbrane i dodatnom unapređenju NATO odvraćanja i odbrane”, poručio je on.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević kazao je da “čuvajući granice Alijanse na najbolji način čuvamo granice Crne Gore“.

indeksonline.rs/Tanjug