BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc razgovaraće danas u Berlinu sa kineskim premijerom Li Ćijangom o ratu u Ukrajini, trgovini i borbi protiv klimatskih promena.

Kineski premijer je u svojoj prvoj poseti inostranstvu otkako je preuzeo dužnost u martu.

Sastanak u Berlinu dolazi dan nakon što se kineski predsednik Si Đinping sastao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Pekingu, što ukazuje na nastojanje Kine da poboljša odnose sa Zapadom, preneo je AP.

Li se sastao u ponedeljak sa nemačkim predsednikom Frankom-Valterom Štajnmajerom i večerao sa Šolcom u kancelariji pre početka formalnih razgovora.

Nemačka želi da održi dobre odnose sa Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom, uprkos zabrinutosti zbog sve veće vojne moći Pekinga i odbijanja da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu, prenela je američka agencija.

Šolc je rekao da želi da izbegne preterano oslanjanje Nemačke na kinesku trgovinu.

Nemačka je, ipak, u nedavno usvojenoj prvoj Strategiji nacionalne bezbednosti, priznala da se veliki globalni problemi, kao što su klimatske promene, mogu rešiti samo zajedno sa Kinom.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je prošle sedmice da izbor Nemačke za prvu zemlju koju će posetiti Li “u potpunosti odražava veliki značaj koji Kina pridaje odnosima Kine i Nemačke”.

Nakon posete Nemačkoj, Li putuje u Francusku gde će prisustvovati “Samitu za novi globalni finansijski pakt” koji se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona.