PALIĆ – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na Paliću da je izgradnja Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske nešto na čemu su obe države radile dugo i da Srbije više nije usamljena, ni u Briselu, a ni u bilo kojoj organizaciji.

“Ovo nije nešto što dođe samo od sebe. Osnivanje strateškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Mi nemamo nijedan međunarodni savet, osim sa Mađarskom. To je nešto na čemu će Vlada Srbije marljivo raditi, da dalje unapređuje saradnju u svakom smislu”, rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da će Beograd i Budimpešta nastaviti da rade na zbližavanju, u svakom smislu.

“Podsetiću, prva zajednička sednica sa vladom Mađarske održana je 1. jula 2014. godine i nepunih devet godina kasnije, došao je dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog, napornog rada”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da se na taj način u potpunosti menjaju odnosi između dve zemlje i da se tako gradi partnerstvo, zalog za budućnost.

“Ovo je prvi pokrenuo Aleksandar Vučić, malo pre nego što je postao predsednik Vlade, 2014. godine, a meni je od 2017. godine bila izuzetna čast i ogromno zadovoljstvo što sam mogla da nastavim taj put i da danas dođemo do ovog trenutka. Ovo ne pada s neba”, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je savet više od političke, ekonomske saradnje.

“Želim da kažem da, dok sigurno postoje ekonomski, trgovinski razlozi, ovde je stvar u prijateljstvu i partnerstvu, uvažavanju, poštovanju. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija u teškim trenucima usamljena, ali otkako imamo ovakve odnose sa Mađarskom, više nije tako, ni u Birselu, ni na nekom drugom mestu”, rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je podsetila da se nakon prošlonedeljnih poplava, Mađarska prva javila sa ponudom za pomoć.

“Hvala im na tome. To je samo poslednji primer u čitavom nizu primera kada nam se Mađarska našla kada je bilo potrebno. Hvala Vučiću i Orbanu zato što su pokrenuli ovaj proces. Hvala i gospodinu Pastoru koji je uložio ogromnu energiju i vreme”, zaključila je Brnabić.

indeksonline.rs/Tanjug